Незважаючи на те, що на вулиці стає тепліше, світловий день подовжується, навесні, особливо на її самому початку, багато хто не відчуває бадьорості, а навпаки, почувається пригніченими і позбавленими сил. До початку весни всі вітамінні запаси виявляються вичерпаними, а поповнювати їх так ефективно, як улітку, не виходить. Крім того, свій внесок роблять постійний стрес і недосипання і ритм життя, характерний для зимового періоду — рясне, калорійне харчування, скорочення в раціоні овочів та фруктів, низький рівень фізичної активності, зміна циркадних ритмів через короткий світловий день.

Слабкість, сильна втома, порушення сну, пригніченість, низький рівень працездатності, а також ще й знижений імунітет стають постійними супутниками багатьох людей ранньою весною. Виконувати будь-які справи виявляється проблематично, а настрій падає нанівець.

Щоб зрозуміти, що саме в організмі не так, BestTest рекомендує пройти медогляд і здати низку аналізів, результати яких допоможуть розібратися, з чим пов’язані пригніченість, апатія і слабкість.

Серед базових досліджень – загальний та біохімічний аналізи крові. Перший дозволяє вчасно помітити порушення, наприклад запальний або алергічний процеси, анемію; другий потрібен, щоб оцінити стан організму в цілому та окремих систем органів – нирок, печінки, серця та судин.

Крім того, біохімічний аналіз крові допомагає підтвердити або виключити процеси запалення та порушення обміну речовин. Від зниження фізичної активності та змін у харчуванні недалеко до порушення обміну речовин. З цим можна пов’язати весняне загострення хронічних захворювань: аутоімунних хвороб, гастриту, артриту та багатьох інших.

Ще одне важливе дослідження – аналіз на вітамін D, з нестачею якого стикаються багато хто. Цей вітамін наш організм може синтезувати самостійно під впливом ультрафіолету. Однак через те, що взимку люди все рідше бувають на вулиці, а площа відкритих ділянок тіла цього сезону прагне нуля, цей шлях отримання вітаміну в холодний період виявляється малоефективним.

Інший спосіб отримання необхідної кількості вітаміну D – разом із продуктами харчування. Однак і він не завжди дозволяє отримати стільки, скільки потрібно нашому організму – найбільше вітаміну D міститься в рибі та печінці тріски, які далеко не всім до смаку.

BestTest і Satelit нагадують, що використання розумних мультиварок-скороварок, електрочайників та іншої техніки для ЗОЖ допоможе максимально зберегти корисні вітаміни і мікроелементи в готових стравах, а також зекономлять ваш час і ваші сили.

Пригніченість і нестача сил можуть бути пов’язані не тільки з авітамінозом або низьким рівнем гемоглобіну, але і проблемами роботи щитовидної залози. Наприклад, з гіпотиреозом, зниженим виробленням гормонів щитовидною залозою, або гіпертиреозом – підвищеним виробленням. Виявити відхилення функції залози, збої якої нерідко трапляються на зміні сезонів – навесні та восени, можна за допомогою лабораторної діагностики – аналізів на ТТГ (рівень тиреотропного гормону).

Завдяки появі специфічних досліджень відвідувачі медичних центрів мають можливість отримати повні відомості про своє здоров’я, а лікарі — діагностувати хворобу на ранніх стадіях. Обстеження дозволяють дізнатися максимум інформації, яка допомагає зберегти життя.

Важливо пам’ятати, що не варто розшифровувати результати лабораторних досліджень самостійно, це повинен робити лікар, який знайомий з анамнезом пацієнта, знає про особливості його здоров’я. Не всі відхилення в результатах аналізів потрібно «лікувати», деякі є варіантом норми та не вимагають призначення терапії.

Часто фахівець може просто порекомендувати звернутися до аптеки за вітамінами; крім того, в деяких випадках виявляється достатньо змінити спосіб життя, позбутися зайвої ваги, скоригувати харчування. 

А справитися з психологічними труднощами, побороти весняне безсоння, знизити рівень тривожності вам допоможе психологічний онлайн-тренажер Happymind.help, що містить прості для виконання, проте дуже ефективні психологічні вправи для найбільш розповсюджених психологічних проблем.

Бережіть себе і своє здоров'я!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *