Навесні, разом зі зростанням температури повітря та вологості, починають активно розмножуватися кліщі. Ці маленькі павукоподібні істоти, які відомі своєю здатністю насмоктувати кров тварин і людей, стають особливо активними у квітні-травні. Внаслідок цього відбувається істотне зростання укусів кліщів і підвищується ризик захворювання людей  на бореліоз (хвороба Лайма), вірусний енцефаліт, анаплазмоз та ерліхіоз.

Кліщі найбільш активні при температурі від приблизно 7°C до 30°C і при вологості повітря близько 80-90%. В залежності від регіону, кліщі можуть бути активними протягом різних місяців. У деяких регіонах вони можуть залишатися активними навіть восени, до початку процесу зниження температури та першого снігу.

Небезпеку становлять не всі види кліщів, а лише іксодові. Зокрема, в Україні вірус енцефаліту та боррелій найчастіше переносить європейський лісовий кліщ. Не кожен іксодовий кліщ – переносник. Так в Україні інфіковано кожного третього-четвертого представника виду.

Чому укус кліща може бути небезпечним?

Небезпеку становлять саме кліщі, що присмокталися. Поки паразит повзає тілом, він не може нічим заразити свою жертву. Місце для укусу кровосос вибирає ретельно і в пошуках потрібної ділянки може досліджувати шкіру кілька годин.

Відчути укус кліща практично неможливо. Слина кліща, як і багатьох кровососних, має знеболюючий ефект. Це дозволяє йому працювати непомітно та присмоктуватись надовго. Іноді кліщ може пити кров до 5 днів, якщо його не виявили на тілі раніше. За цей час він може передати віруси та бактерії, багато з яких несуть серйозну загрозу здоров’ю.

Якщо кліщ самостійно залишив місце укусу, на тому місці залишається невелика червона пляма діаметром до 1 см, як від укусу комара.

BestTest рекомендує обов’язково звернутись до лікаря, якщо помітили на собі живого кліща або слід від укусу – дослідження крові + спеціальні препарати попередять можливий розвиток хвороб

Кліщі можуть бути переносниками дуже небезпечних інфекційних хвороб, які можуть передаватися людям та тваринам через їх укуси. Ось деякі з хвороб, які можна заразитися від кліщів:

Хвороба Лайма (бореліоз): В Україні це одна з найпоширеніших хвороб, що передаються кліщами. Хворобу спричиняє бактерія Borrelia burgdorferi, яка передається через укуси інфікованих кліщів. Симптоми можуть включати висип, лихоманку, головний біль, болі в м’язах та втомленість.

Вірусний енцефаліт: Деякі види іксодових кліщів можуть бути переносниками вірусного енцефаліту, що є смертельно небезпечною інфекційною хворобою центральної нервової системи. Симптоми можуть включати лихоманку, головний біль, запаморочення, м’язові болі та можуть мати серйозні наслідки для здоров’я.

Анаплазмоз та ерліхіоз: Ці хвороби спричиняються бактеріями Anaplasma та Ehrlichia, які також можуть бути передані від кліщів до людей. Симптоми можуть бути подібні до грипу, включаючи лихоманку, болі в м’язах, головний біль та загальне відчуття нездужання. В Україні вони зустрічаються досить рідко.

Піроплазмоз (бабезіоз): Це інфекційне захворювання, що передається від кліщів до хатніх тварин, таких як собаки, але в деяких випадках може інфікуватись і людина. Симптоми можуть включати лихоманку, слабкість, блідість шкіри та гемолітичну анемію.

Туляремія: Це рідке інфекційне захворювання, яке може бути передане через укуси кліщів, а також через контакт зі смердючими тканинами чи водою, забрудненими інфікованими кліщами. Симптоми можуть включати лихоманку, головний біль, м’язові болі та виразки на шкірі.

Що робити, якщо вас укусив кліщ:

Видаліть кліща якомога швидше: Використовуйте пінцет або спеціальний інструмент для видалення кліщів. Прикладайте його близько до шкіри, обережно злегка обертайте, щоб відокремити кліща від шкіри, і потягніть його прямо вгору.

Не використовуйте домашні методи: Не намагайтеся збити кліща маслом, спиртом, сіркою або іншими речовинами, оскільки це може збільшити ризик передачі хвороби.

Наслідки укусу кліща та ознаки інфікування різняться залежно від форми захворювання та реакції організму, проте найчастіше з’являються:

  • характерна набряклість та яскраве почервоніння у місці контакту з кліщем;
  • підвищення температури;
  • озноб;
  • загальне погіршення самопочуття;
  • млявість, сонливість;
  • швидка стомлюваність;
  • напади нудоти;
  • світлобоязнь – неприємна реакція на яскраве денне або штучне світло;
  • різні висипання у вигляді плям, вузликів, гнійників;
  • утруднення дихання – задишка при легкому фізичному навантаженні;
  • відчуття утруднення руху та ломоти в суглобах;
  • зміни настрою, емоційна нестійкість;
  • підвищена тривожність;
  • можливі зміни сприйняття реальності як галюцинацій.

Якщо у вас виникають подібні симптоми після укусу кліща, зверніться до лікаря якнайшвидше.

Як дізнатися, чи заразний кліщ?

Єдиний спосіб – лабораторне обстеження самого кліща. Бажано, щоб кліщ був цілісним та живим. Після видалення, помістивши в банку, покладіть шматочок змоченої у воді вати, кришку щільно закрийте.

Обов’язково зверніться до лікаря

При підозрі на укус кліща або можливу передачу інфекційних хвороб, які передаються через укуси кліщів, лікар може рекомендувати проведення ряду медичних аналізів для оцінки вашого стану здоров’я та виявлення можливих інфекцій. Ось кілька типових аналізів, які можуть бути проведені:

Аналіз крові на антитіла: Цей тест може виявити наявність антитіл проти конкретних патогенів, таких як Borrelia burgdorferi (бактерія, яка спричиняє хворобу Лайма), що можуть бути передані через укус кліща. Позитивний результат може свідчити про інфекцію.

Полімеразна ланцюгова реакція (ПЛР): Цей тест дозволяє виявити ДНК або РНК патогену в зразках крові, шкіри або інших біологічних матеріалах. Він може бути використаний для виявлення наявності бактерій, вірусів або інших мікроорганізмів, що передаються через укус кліща.

Скринінг на інші інфекції: Залежно від локації та розповсюдження певних інфекційних хвороб, які передаються через укус кліща, лікар може рекомендувати інші аналізи, такі як тести на анаплазмоз, ерліхіоз, вірусний енцефаліт тощо.

Загальні клінічні аналізи крові і сечі: Ці аналізи можуть допомогти оцінити загальний стан вашого здоров’я та виявити будь-які ознаки запалення, анемії або інших аномалій, які можуть бути пов’язані з інфекцією.

Лікар може призначити конкретні аналізи в залежності від вашого стану та індивідуальних обставин. Важливо звернутися до лікаря якнайшвидше після укусу кліща для отримання консультації та необхідних дій.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Як захиститися від укусів кліщів під час виїздів на природу

  – Вибирайте світлий одяг без малюнка або з мінімальними принтами: на такому простіше помітити кліщів.

 – Використовуйте високого взуття та закритий одяг із щільно прилеглими манжетами та застібками.

 – Заправте нижню частину штанів у взуття.

 – Голову прикрийте капелюхом з широкими полями або хусткою. Головний убір захистить ваше волосся і в ідеалі закриє шию.

 – Для додаткового захисту обробіть одяг спеціальними спреями-репелентами, які відлякують саме кліщів. Вони повинні містити протикліщові компоненти, наприклад циперметрин та альфа-циперметрин.

 – Після повернення з прогулянки перегляньте весь одяг: кліщі не прокушують тканину, але вони можуть довго повзати по ній у пошуках відкритої ділянки шкіри.

 – Ретельно огляньте себе та близьких, з якими ходили на прогулянку.

 – Розчешіть волосся дрібним гребенем.

Огляньте хутро  домашніх тварин, які були з вами: кліщі можуть вкусити вихованців або перебратися з їхньої шкіри на людину.

Не приносьте додому букети польових квітів та трав.

І наостанок

Імовірність взаємодії з цими кровососними паразитами наводить на людей паніку, проте не слід переживати без приводу – укус кліща не означає обов’язкового зараження. Важливо знати запобіжні заходи, а також алгоритм діагностики для розпізнавання укусу та порядок невідкладних дій при виявленні паразита. Раннє виявлення кліща та своєчасне початок лікування визначають успіх терапевтичних заходів, тоді як діагностика на пізніх стадіях призводить до складності у виборі лікування, незворотних порушень функції центральної нервової системи або переходу до хронічної форми.

Besttest бажає Вам міцного здоров'я і сонячного настрою!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *