Багатьох любителів меду часто цікавить питання: що означає біла пінка на поверхні меду, який купують у пасічників чи посередників? Коли після покупки свіжого натурального меду на його поверхні через якийсь час можна помітити білу. Це сигнал про низьку якість, незрілість чи розведення меду, чи це щось інше?

Якщо ви купили мед, а на ньому з’явилась біла піна, не потрібно засмучуватися. Багато хто вважає, що піна є ознакою неякісного меду, деякі люди лякаються, приймаючи її за борошно або цукрову пудру, але даремно. Біла пінка на поверхні меду може з’явитися як у рідкого, так і у густого меду, особливо часто вона буває на гречаному меді (хоча вона зустрічається і в інших сортах)..

Чому на поверхні меду з'являється пінка?

Може здатись, що з таким медом щось не так. Звідки на його поверхні взялася дивна біла піна? Однак зазвичай біла піна – лише показник того, що мед натуральний, якісний, в нього не додавали цукор і не нагрівали.

Є кілька причин її появи. По-перше, при відкачуванні в мед природним чином потрапляють дрібні частки пилку, шматочків воску із сот, і після того, як мед трохи постояв, вони піднімаються нагору, утворюючи пінку.

По-друге, часті переливання меду з однієї тари в іншу здатні спровокувати появу бульбашок. Або вони можуть утворитися, коли мед довго перемішують. І це стає причиною, чому піниться мед на поверхні у банці. При зберіганні такий продукт не втрачає корисних властивостей і не псується.

Але частіше всього біла піна або “іній”, що утворюється на меді – це просто медова глюкоза, яка кристалізується. Вона може формуватися швидше або повільніше в залежності від вмісту натуральної глюкози і фруктози.

Біла піна свідчить про те, що мед сирий і не піддавався тепловій обробці перед фасуванням у банки. Ця піна біла утворюється природним чином і містить багато натурального пилку, який дуже корисний для здоров’я.

Смак у такої медової піни теж особливий – вона нагадує цукерки, але набагато смачніша і корисніша.

Якщо на поверхні меду з’являється біла піна, це означає, що вам пощастило: мед натуральний, живий і якісний, без теплової обробки перед упаковкою. Його можна безпечно та із задоволенням у їжу вживати.

Медова пінка ніжна, смачна, корисна і навіть вважається медовим делікатесом.

Що робити, якщо на меді з'явилася піна?

Якщо пінка виникла через недостатню фільтрацію при відкачуванні меду, щоб позбавитися її, досить просто зняти її з поверхні за допомогою ложки або ножа. Це не вплине на смак продукту.

Якщо ви купили мед із білою пінкою, що утворилася через підвищену вологість, дайте йому дозріти – залиште його на місяць. У такому меді збережено стільки ж корисних речовин, як у зрілому продукті.

Якщо мед піниться в банку через переливання або перемішування, можна просто відкрити ємність і дати повітрю вийти, хоча краще не робити ніяких дій.

При високому вмісті глюкози рекомендується акуратно зняти пінку з ложкою поверхні і перемішати мед. Важливо зберігати його за температури не вище +25°C.

Для запобігання бродіння натурального меду необхідно дотримуватись умов зберігання: в приміщенні не повинно бути занадто волого  або спекотно.

Як уникнути появи пінки при зберіганні меду?

Щоб запобігти утворенню піни на поверхні меду в банці, його потрібно тримати при температурі не вище 20 – 25 ° С, без різких перепадів температури. Вологість повітря при цьому має бути мінімальною.

Крім того, важливо правильно вибрати ємність: краще, якщо банка буде непрозорою та обов’язково із щільною кришкою. Це захистить мед від сонячних променів, що його руйнують. Особливо гарна скляна тара, підійде також керамічна чи емальована. А у пластиковій тарі зберігати мед не слід.

Варто забезпечити повну герметичність тари, адже мед швидко вбирає запахи. Все це допоможе уникнути пошуків відповідей на питання, чому піниться мед при зберіганні.

BestTest рекомендує органічний і натуральний мед від вітчизняного виробника Organat! Це 100% органічний продукт, зібраний із чистих українських пасік. Без домішок, без хімії — тільки природний смак та користь для вашого організму.
Cертифікований 100% натуральний і органічний мед вітчизняного виробника Organat >>

Бажаємо Вам міцного здоров'я і мирного неба!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *